de Adrian Ştefănoiu | 06-06-2007 - 5:23 pm - categoria Editorial

Fierberea clasei politice a ajuns la cote maxime. Ieri, preşedintele a venit şi, în stilu-i caracteristic, a aruncat pe piaţă o ipoteză de-a dreptul halucinantă – un guvern PNL – PD – PLD. Cu o condiţie clară: fără Tăriceanu. Propunerea preşedintelui a zăpăcit total întreaga clasă politică. Ce avem acum pe plan politic? – Un Partid Democrat penibil care, ca de obicei, a preluat din zbor propunerea lui Traian Băsescu şi care o trâmbiţează de zor uitând că abia au depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului PNL.
- Un Partid Naţional Liberal aflat într-o situaţie foarte delicată, ai cărui membri marcanţi aflaţi la guvernare vor refuza probabil oferta lui Traian Băsescu pentru că abia s-au învăţat singuri la putere.
- Un UDMR nervos ÅŸi agitat din cauza unei eventuale ieÅŸiri de la guvernare.
- Un PC care se dă dezinteresat de mişcările politicianiste.
- Un PRM care cel puţin e consecvent şi refuză să meargă la consultări şi
- Un PSD de care trage toată lumea şi care, în sfârşit, pare să se trezească din mirajul colaborării cu diversele partide aflate la putere.
Ce trebuie să nu uite toate partidele politice, în afară de PD şi PLD, bineînţeles? Faptul că Traian Băsescu nu este un om politic în care se poate avea încredere şi că, la prima ocazie, nu va ezita să-şi arunce peste bord aliaţii de până atunci.
În ceea ce priveşte PNL şi PSD, acestea ar trebui să fie foarte atente la mişcările pe care le vor face acum. PNL-ul ar trebui să încerce să-şi negocieze o susţinere sigură în Parlament pentru că aşa toate declaraţiile lui Traian Băsescu ar rămâne simple declaraţii şi intenţii care nu ar putea fi finalizate în niciun fel, iar PD-ul şi PLD-ul ar ţopăi în continuare în opoziţie.
PSD-ul ar trebui să fie şi mai atent decât PNL-ul pentru că jocul pe care-l joacă e mult mai periculos. După părerea mea, PSD ar trebui să se întoarcă în opoziţie şi să facă opoziţie adevărată lăsându-i pe cei care au fost colegi de guvernare să se mănânce singuri între ei. Altfel, social-democraţii riscă să facă un joc prin care să nu ajungă nici la guvernare şi să piardă şi procente electorale.
Cât despre o eventuală înviere a Alianţei eu, unul, nu mai cred în aşa ceva.

This entry was posted on 06-06-2007 at 5:23 pm and is filed under Editorial. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Adauga un comentariu

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.