de Adrian Ştefănoiu | 15-05-2007 - 5:22 pm - categoria Editorial

Ieri-seară, preşedintele suspendat a ţinut să mai dea o reprezentaţie la televizor. Pentru a se simţi cu adevărat bine, lui Traian Băsescu i-a fost amenajat un studio special în care au fost aduşi şi spectatori care să-l aplaude pe marele cârmaci. Într-o atmosferă în care se vedea clar faptul că totul fusese foarte bine regizat iar moderatorul Radu Moraru nu făcea altceva decât să-i ridice mingea la fileu lui Băsescu, preşedintele suspendat a mers pe un discurs în care a încercat să-şi fragmenteze obişnuita tiradă populistă cu elemente de seriozitate. Urmărind prestaţia preşedintelui suspendat am fost la fel de dezgustat ca de obicei. Să mă explic: 

 1) Traian Băsescu îndemna oamenii să meargă la referendum pentru a arăta Europei că suntem responsabili ÅŸi pentru a fi priviÅ£i cu respect – el vorbeÅŸte de responsabilitate ÅŸi câştigare a respectului după ce s-a plimbat prin toate speluncile din BucureÅŸti, după ce a condus băut, după ce a făcut atâtea gafe de politică externă…
2) Încercând disperat să-şi atragă voturi, preşedintele suspendat îndemna aseară poporul să aleagă răul cel mai mic. Adică vrea să sugereze că fiind unul singur e şi neapărat mai puţin distructiv? Eu n-aş fi de acord.
3) Nu a pierdut ocazia de a ameninţa din nou cu dosarele de la Parchet şi DNA.
4) A încercat să facă pe seriosul şi pe intelectualul vorbind de DEX (Dicţionarul Explicativ al Limbii Române) şi despre exprimarea responsabilă şi corectă. A uitat probabil când îi încuraja pe elevi să nu înveţe că şi el a fost corigent.
5) A folosit aceeaşi demagogie ieftină spunând că el va respecta votul electoratului şi că e curios să vadă dacă şi ceilalţi (oponenţii săi) vor face la fel. Ce ar putea să facă: să refuze să se întoarcă la Cotroceni dacă votul va fi în favoarea sa, sau să nu plece de la preşedinţie chiar dacă se va vota împotriva sa?
6) S-a dat puternic ÅŸi stăpân pe sine: când o scamă a trecut prin cadru ÅŸi moderatorul a vorbit despre ea spunându-i că e doar o scamă, preÅŸedintele suspendat a spus că a văzut-o, dar nu a băgat-o în seamă: „VedeÅ£i ce înseamnă să te controlezi?”, a întrebat încântat de el Traian Băsescu. ÃŽntr-adevăr, domnule preÅŸedinte, aveÅ£i un autocontrol care i-ar face invidioÅŸi ÅŸi pe marii maeÅŸtri yoghini. Păcat că acest autocontrol nu se manifestă ÅŸi la ÅŸpriÅ£uri…
7) Ca pantomima şi batjocura să fie complete, Traian Băsescu a folosit din nou binecunoscuta formulă „am greşit” referindu-se la faptul că nu şi-a mai dat demisia. Penibil! De câte ori face o tâmpenie, de câte ori nu se ţine de cuvânt, de câte ori este prins cu minciuna vine spăşit şi spune „am greşit”. Chiar îşi bate joc de noi?
8) Sigur, până la urmă tot ÅŸi-a dat în petec spunând batjocoritor despre prinÅ£ul Radu Duda: „Mare prinÅ£, mare caracter ÅŸi Duda ăsta… hă, hă, hă”. Bravo, domnule preÅŸedinte, aÅ£i dat dovadă de mare bun simÅ£… Nu sunt un simpatizant al monarhiei sau al prinÅ£ului Duda, dar mi se pare un mare tupeu ÅŸi o mare impertinenţă judecarea Casei Regale de către un personaj ca Traian Băsescu. Nu cred că domnul Băsescu are calităţile morale ÅŸi intelectuale pentru a face judecăţi de valoare la adresa Casei Regale.
Urmărind acel surogat de emisiune mi-am dat seama că Traian Băsescu nu se va schimba niciodată şi că nu are aproape nimic comun cu funcţia în care vrea să fie reconfirmat. Uitându-mă la preşedintele suspendat mi-au venit în minte vorbele regretatului gânditor Octavian Paler, care îl caracteriza atât de bine: Traian Bãsescu ştie doar sã joace, cu mijloace de cabotin şi de demagog populist, un rol fals de „salvator al neamului“. Anti-bãrbat de stat prin structurã, el stã cu spatele la ţarã şi cu faţa la oglindã. Şi repetã ca o flaşnetã cã fãrã el ne ia dracul. Cã fãrã el se vor prãbuşi peste România toate grozãviile Apocalipsei, şi care se întreba retoric:
Vrea România un preşedinte care nu face nicio deosebire între Palatul Cotroceni si o crâşmã?
Vrea România un preşedinte în stare sã fie doar instigator la scandaluri?
Vrea România un preşedinte cu apucãturi paranoide?
Vrea România un preşedinte toxic?

This entry was posted on 15-05-2007 at 5:22 pm and is filed under Editorial. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Adauga un comentariu

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.