de Adrian Ştefănoiu | 30-05-2007 - 5:19 pm - categoria Editorial

Discursul susţinut ieri în faţa Parlamentului ne-a arătat clar că Traian Băsescu nu se va schimba niciodată. Pozând ca de obicei în marele apărător al poporului, preşedintele a avut un discurs previzibil acuzator şi revanşard, cu acuze grave la adresa întregii clase politice din care bineînţeles că domnia sa s-a exclus, ca de obicei. După ce le-a tras o mustrare serioasă parlamentarilor, Traian Băsescu s-a aruncat pe Guvern cerând răspicat demisia acestuia şi declanşarea alegerilor anticipate. Trecând peste caracterul populist şi demagogic al discursului şi făcând o analiză la rece a acestuia putem trage câteva concluzii clare referitoare la ceea ce a vrut de fapt să spună preşedintele:
1) Cu dexteritatea-i cunoscută, Traian Băsescu a aruncat din nou responsabilitatea guvernării în braţele parlamentarilor. (El vrea reformarea clasei politice, vrea alegeri anticipate dar nu le poate face singur).
2) A exploatat la maximum rezultatul referendumului repetând că a câştigat cu 75%. (Nu a spus însă o vorbă despre faptul că a avut 75% din 44% prezenţă la vot. Deci 56% dintre „popor” n-a fost interesat de soarta preşedintelui, iar 25% a votat împotriva sa. Aşa că, 56% indiferenţi + 25% împotrivă nu mai dă o situaţie aşa roz.)
3) A lăsat deschisă clar calea unei guvernări PSD – PD – PLD afirmând răspicat că dacă parlamentarii nu vor fi de acord cu alegerile anticipate ar trebui luate în calcul rezultatul alegerilor din 2004 şi rezultatul referendumului din 19 mai 2007. (Aşadar, în 2004 alegerile au fost câştigate de PSD iar în 2007 scorul referendumului a fost favorabil preşedintelui susţinut de PD şi PLD).
Indiferent de soluţia pe care o vor alege, partidele politice  - în afară de PD şi PLD – se vor afla într-o situaţie foarte delicată. Chiar dacă vor fi la guvernare sau în opoziţie vor fi tocate mărunt de Traian Băsescu, relansat puternic pe orbită de referendumul din 19 mai.

This entry was posted on 30-05-2007 at 5:19 pm and is filed under Editorial. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Adauga un comentariu

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.