de Adrian Ştefănoiu | 05-12-2007 - 7:44 pm - categoria Editorial

Decizie-şoc pe scena politică: PD a fuzionat cu PLD şi s-a născut un nou partid – Partidul Democrat Liberal! Astfel, Traian Băsescu şi-a văzut pus în practică visul de a-şi crea un partid prezidenţial. Sigur, partidul prezidenţial a fost creat, rămâne de văzut cât de mare va reuşi să devină acest nou PDL. Pentru că ora la care s-a anunţat această fuziune este destul de târzie pentru presa scrisă, voi fi mai telegrafic în acest editorial. Voi încerca să fac o analiză schematică a fuziunii.
1) Care ar putea fi motivele ce au dus la formarea noului Partid Democrat Liberal:
- Nerăbdarea lui Traian Băsescu de a-şi face un partid prezidenţial.
- Rămânerea PLD fără lider, prin plecarea lui Theodor Stolojan în Parlamentul Europei.
- O posibilă dorinţă de întărire a grupului popularilor europeni în Parlamentul Europei.
- O teamă a PLD că la alegerile viitoare nu va trece pragul electoral (teamă care mă face să cred că rezultatele obÅ£inute de acest partid la alegerile europarlamentare au fost artificiale… ca să nu spun altfel).
2) Ce va aduce această fuziune:
- O delimitare mai clară a forţelor politice.
- Izolarea PNL, care se va afla acum în afara jocului politic, deoarece noul PDL îşi va revendica zona de dreapta, iar stânga va rămâne a PSD-ului.
- Îngroparea PD-ului în cel mai glorios moment al său.
3) Cine va pierde şi cine va câştiga din această fuziune:
- Va pierde în mod clar PNL-ul, care acum, aşa cum spuneam mai sus, se află în cea mai delicată poziţie, fiind aruncat în afara ringului politic şi încasând, în acelaşi timp, şi efectele erodării guvernamentale.
- Va pierde PD-ul, care, chiar dacă va păstra conducerea noului partid, se va depersonaliza.
- Va pierde, dacă nu va şti să se mobilizeze şi să-şi ia în serios rolul de partid de opoziţie, PSD-ul, pentru că noul PDL va fi un veritabil partid de opoziţie.
- Va câştiga PLD-ul, care nu va mai trăi cu teama pragului electoral.
- Va câştiga PSD-ul, pentru că acum chiar va rămâne singur pe tot culoarul de stânga.
ÃŽn concluzie, această nouă miÅŸcare pe scena politică va aduce ÅŸi mai mult conflict, dar nu cred că va avea succesul pe care preÅŸedintele Băsescu îl speră, pentru că, unificând cele două partide, a dispărut posibila nuanţă care apărea atunci când aceste partide evoluau separat. Acum, vor fi toÅ£i o apă ÅŸi-un pământ. Dar ce mai contează? Importante sunt senzaÅ£iile de moment ÅŸi dacă Traian Băsescu a considerat că-ÅŸi poate „repera” onoarea terfelită de „Popor” la referendum, făcându-ÅŸi un partid nou… asta e!
ÃŽn ceea ce îl priveÅŸte pe Stolojan, acesta s-a comportat ca ÅŸi la prezidenÅ£iale, adică ÅŸi-a lăsat baltă partidul la mijlocul drumului, aruncându-i-l în braÅ£e lui Emil Boc, să se spele cu el pe cap, în timp ce el va pleca liniÅŸtit în Parlamentul European…

This entry was posted on 05-12-2007 at 7:44 pm and is filed under Editorial. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

1 Comentariu

  1. February 8, 2008 @ 6:21 pm


    sdempaiealproca

    scris de eli

Adauga un comentariu

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.